1. Epuizarea

Sub efectul stresului la locul de munca, care poate fi cauzat de volumul mare de munca, calitatea slaba a muncii efectuate in intervale scurte de timp, termenele de rezolvare foarte scurte si prioritizarea gresita a task-urilor.

Stresul conduce la:

-Epuizare: senzatie permanenta de oboseala, epuizare, lipsa de implicare si de resurse;

-Detasare: senzatii de frustrare, atitudine indiferenta, tendinta de izolare;

-Scaderea performantei:  scaderea creativitatii, a capacitatilor de concentrare;

2. Rutina

Tendinta de a desfasura activitatile curente in mod repetitiv, sub efectul scaderii capacitatilor de concentrare dezvolta un risc pentru Sanatatea si Securitatea In Munca a lucratorului. Cu alte cuvinte lucratorul nu mai acorda atentie activitatilor desfasurate si nici mediului de lucru. Un lucrator neatent va pune in pericol propria Sanatate si Securitate in Munca, dar si Sanatatea Colectiva.

Exemplu: Un lucrator neatent poate sa contribuie la varsarea/imprastierea unei substante inflamabile pe aparatura electrica. Din acest eveniment periculos poate porni un incendiu care poate rani in mod direct atat lucratorul cat si colegii din locatie prin arsuri externe/inhalare de fumuri toxice la temperaturi inalte/accidentare fizica la evacuare.

3.Manipularea Maselor.

Indiferent de natura job-ului desfasurat, orice lucrator ajunge sa manipuleze mase. Acest lucru  poate afecta in mod direct Sanatatea si Securitatea in Munca a lucratorului prin dezvoltarea de boli profesionale. Inainte de Manipularea Manuala a Maselor trebuie facuta o evaluare a situatiei care trebuie sa cuprinda: frecventa manipularii, durata de expunere a lucratorului, modul de manevrare, priza(prinderea) obiectului manipulat, miscarile efectuate, conditia fizica a lucratorului si chiar sexul lucratorului.

Orice greseala in stabilirea tactiticilor de manipulare a maselor contribuie la dezvoltarea unor obiceiuri sau rutine gresite. Rutinele gresite vor conduce intr-un termen scurt spre mediu la dezvoltarea bolilor profesionale, afectiuni IREVERSIBILE ale coloanei vertebrale.

  4. Calitatea vietii lucratorului

Alimentatia slaba, neechilibarata, lipsa odihnei, igiena personala, problemele pe care lucratorul le are acasa, in special in relatia cu familia si problemele de sanatate sunt factori care contribuie activ la scaderea capacitatilor de desfasurare a activitatii lucratorului indifferent de domeniul in care activeaza.

5. Viciile si tratamentele

Indiferent de viciul pe care o persoana il are(fumat, alcool, droguri) sau chiar tratamentele medicamentoase pe termen lung, pe langa degradarea organismului conduc si la scaderea capacitatilor fizice si psihice ale lucratorilor.

6. Timpul deplasarii la locul de munca si programul de lucru

Daca lucratorul pierde in medie 2 ore pe zi pentru deplasarea la locul de munca, acesta va incepe sa dezvolte frustrari si stari de anxietate din cauza: aglomerarilor urbane, posibile schimburi de replici cu alti participant la trafic, imposibilitatea realizarii de activitati personale din cauza ca petrece 10 ore pe zi in activitati profesionale in loc de 8.

7. Calitatea relatiilor interumane

Discutiile cu colegii de munca sunt ceva normal pentru fiecare lucrator, dar in momentul in care acestea se schimba in glume la adresa unui lucrator sau actiuni fizice neprincipiale, acesta se poate simti inferior, marginalizat, poate dezvolta un stres la intalnirea cu colegii si implicit o senzatie de insatisfactie in momentul sosirii la locul de munca.

8. Organizarea Mediului de Munca

Un Mediu de Munca dezordonat, murder si nesigur va contribui la sporirea accidentelor in mod direct prin alunecari, impiedicari sau chiar electrocutari. Dezordinea si lipsa disciplinei la locul de munca sunt factori care influenteaza in mod negtiv psihicul unui lucrator.

Un Mediu de Munca curat, ordonat si sigur, va contribui la imbunatatirea capacilatatilor  de concentrare a lucratorului.

9. Echipamentul de Munca

Un Echipamnet de lucru corespunzator dpdv tehnic va usura activitatea salariatului, dar acesta se poate transforma intr-un risc in momentul in care este degradat sau mijloacele de protectie au fost inlaturate sau cand este suprasolicitat peste valorile limita admise de producator.

10.Vechimea la locul de munca

Este adevarat ca un lucrator cu o vechime la locul de munca este mai apreciat de angajator, dar in statistici lucratorii cu o vechime mai mare este predispus accidentelor de munca. Un lucrator cu o vechime in munca mai mare are tendinta de a considera ca stapaneste mediul de munca si este predispus omisiunilor in verificarea si examinarea prealabila a situatiilor si echipamentelor de munca, acest lucru constituie un pericol iminent in realizarea sarcinilor zilnice.