Accidentele de muncă sunt evenimentele prin care nicio firma nu isi doreste sa treaca. Din pacate, in ciuda masurilor pe care angajatorii si le iau, unele accidente sunt inevitabile. Tocmai de aceea este foarte important ca angajatorii sa inteleaga modul de gestionare. Accidentele sunt întotdeauna înregistrate la locul de muncă în scopuri de asigurare –, prin urmare, este responsabilitatea afacerii să se asigure că toți angajații săi își înțeleg drepturile din cauza unui accident de muncă.
La o privire mai atenta in Codul Muncii, putem observa ca legea obliga angajatorul sa declare toate situatiile și nu doar pe acelea care reprezinta accident de munca. Prin situatie, intelegem “accidentul” drept un eveniment care provocat un deces sau o vatamarea a unei personae în timpul programului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Important de menționat este și faptul că, dacă printre victimele evenimentului se află și lucrători ai altor angajatori, evenimentul va fi comunicat și angajatorilor acestora de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.
Potrivit art. 30 din Legea nr. 319 din 2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, accidentele de munca se clasifica astfel:
- “Accidentul suferit de persoane aflate in vizita in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului;
- Accidentul suferit de persoanele care indeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv in cadrul unor activitati culturale, sportive, in tara sau in afara granitelor tarii, in timpul si din cauza indeplinirii acestor sarcini;
- Accidentul survenit in cadrul activitatilor cultural-sportive organizate, in timpul si din cauza indeplinirii acestor activitati;
- Accidentul suferit de orice persoana ca urmare a unei actiuni intreprinse din propria initiativa pentru salvarea de vieti omenesti, precum si accidentul suferit in timpul interventiei de urgenta sau al pregatirii in vederea participarii la aceasta, pe durata efectuarii serviciului de voluntariat organizat conform prevederilor legale; etc”
Angajatorul este obligat sa declare accidentele de munca Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartine firma sa. Nedeclararea unui accident de munca poate sa il priveze pe cel afectat de dreptul de a primi ingrijirea medicala corespunzatoare si de drepturile ulterioare ce decurg din asigurare. Conform legii, angajatorul are obligația să comunice evenimentele, de îndata institutiilor competente. În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de persoanele împuternicite, conform legii, angajatorul are obligația să înregistreze accidentul de munca în registrele de evidență prevăzute de lege și să completeze formularul FIAM, care va trebui la rândul lui avizat de ITM.
Suntem de parere ca este important sa se mentionam ca domeniul securității și sănătații în muncă este amplu reglementat, procedura prezentată în prezentul articol fiind doar o mică sinteză a cadrului general, neimpunându-și o prezentare detaliată și exhaustivă a obligațiilor angajatorilor în cazul unui accident de muncă. Pentru detalii, angajatorii sunt sfătuiți să apeleze la specialiști în domeniul SSM, avocați și experți tehnici. Echipa Nebo este aici sa te ajute cu mai multe informatii!