Pentru mulți dintre angajatori, contractul reprezintă doar „o bucată de hârtie”. Angajatul este un atu important pentru companie, dar în același timp și o sursă de cheltuieli, deoarece, pe lângă plata salariului, angajatorul trebuie să plătească lunar contribuțiile corespunzătoare către stat. Acest lucru duce, din păcate, de cele mai multe ori la diverse practici necorespunzătoare. 

Potrivit Codului Muncii « Muncă nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă. 
Fiecare salariat trebuie să știe că pentru a fi angajat legal va semna un contract individual de muncă și va semna lunar un stat de plata sau orice alt document care să reflecte salariul realizat în luna respectivă.” Un contract de muncă stabilește drepturile și obligațiile atât ale salariatului, cât și ale angajatorului acestora, denumite “ termenii ” de angajare. Contractele de muncă sunt mai mult decât o bucată de hârtie în care sunt menționați termeni și condițiile de angajare.  Contractele de muncă vă protejează afacerea. Nu numai că oferă o înregistrare formală a ambelor părți  ce ține de așteptările și acordurile de ambele parti (orele de muncă, concediul, aspectul financiar, statutul de angajare, perioade de preaviz etc.). Contractele au fost concepute pentru, a vă proteja afacerea dar și pentru a-l proteja pe angajator. Pe lângă negocierile salariale, părțile unui contract pot conveni atunci când un angajat este eligibil pentru o promovare la o notă de salarizare mai mare.În timp ce acestea pot fi discutate verbal de către angajator și angajat, lipsa unui acord scris poate îngreuna aplicarea. Angajatorii care aleg să beneficieze de munca angajatorilor săi fără a fi încheiat un contract de muncă cu ei, se pot confruntă cu acțiuni disciplinare din partea autorităților. Potrivit Codului Muncii, art.260, alin.1, lit. f, “prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei .”

Dacă nu aveți un contract în vigoare, nu există nicio garanție că angajatorul dvs. vă va plăti pentru munca depusă. Fără contract, de asemenea, nu aveți recurs legal dacă angajatorul dvs. vă solicită să faceți ceva în afara fișei postului sau încearcă să schimbați condițiile de angajare fără să vă consulte mai întâi. Aceasta poate include lucruri precum solicitarea de a lucra ore mai lungi sau schimbarea salariului. Un alt risc de a lucra fără contract este că nu veți fi protejați de concedierea nedreaptă, deoarece angajatorul dvs. vă poate încheia angajarea în orice moment și din orice motiv. Aceasta înseamnă că puteți fi concediat fără notificare sau compensare. Conform legislației contractuale din Romania, un angajat are dreptul la o notificare legală și să plătească în locul notificării numai dacă are un contract de muncă scris. În plus, lucrul fără contract vă poate pune într-o poziție juridică precară. Dacă există dispute cu privire la lucrare, va fi dificil să vă dovediți cazul fără un acord scris, astfel încât este întotdeauna cel mai bine să lucrați cu un contract în vigoare. Făcând acest lucru, vă puteți proteja de riscuri și vă puteți asigura că sunteți compensați corespunzător pentru munca dvs. De exemplu, dacă vi se promite un bonus, dar acesta nu este inclus în contractul dvs., este posibil să aveți dificultăți în a-l solicita ulterior.

Muncă nedeclarată implică o serie de factori negativi atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Tocmai de aceea, suntem de parere ca, indiferent de pregatirea profesionala, o persoana are dreptul sa lucreze in baza unui contract. 

 Dacă vă aflați într-o situație în care vi se solicită să lucrați fără contract, cel mai bine, alegeti sa va informati despre riscurile pe care le presupune “lucrul la negru” si solicitați sfaturi profesionale înainte de a începe. Echipa Nebo, va poate ajuta cu informatiile de care aveti nevoie!