În ultimii doi ani, din ce în ce mai mulți oameni au ales să lucreze de acasa. Asta nu înseamnă că este și cea mai bună alegere. Știați că, la sfârșitul anului 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat decizia ca angajatorii să furnizeze sau să plătească ochelarii de vedere ai angajaților? Dacă lucrați multe ore în fața unui ecran și aveți nevoie de lentile corective exclusiv pentru a vă face treaba, angajatorul trebuie să plătească.
Studiile medicale arată că persoanele, care petrec ore întregi în fața unui ecran prezintă o oboseală temporară a ochilor, cu simptome care includ vedere încețoșată, ochi roșii sau dureri de cap și dureri de cap. Oboseala ochilor vă poate duce, de asemenea, la slăbire sau la adoptarea unor posturi incomode, care pot provoca disconfort în alte părți ale corpului. Angajatorul dvs. are responsabilitatea de a vă asigura că sunteți capabil să vă îndepliniți în siguranță locul de muncă. Așadar, dacă aveți probleme cu vederea la locul de muncă și sunteți îngrijorat de sănătatea și productivitatea ochilor, vorbiți cu angajatorul dvs. despre o testare optiometrică.
In baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, din 22 decembrie 2022, angajatorii pot fi acționați în instanta daca refuza sa le deconteze angajatilor ochelari de vedere.
Dacă angajatorul trebuie sau nu să suporte costul ochelarilor pentru angajații săi și care e încadrarea fiscală corectă a cheltuielilor sunt întrebările cele mai frecvent puse legat de subiectul decontării ochelarilor la locul de muncă.
Cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă (SSM) privind utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare sunt cuprinse în HG nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare:
“Articolul5
Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
(…)
Articolul13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Articolul14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Articolul15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Articolul16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.”
În cele din urmă, ca și în cazul interpretării oricărei legi sau reglementări, răspunsul precis la dacă angajatorul dvs. trebuie să vă finanțeze ochelarii depinde de munca dvs. de zi cu zi. Cu toate acestea, nu există nimic care să împiedice o companie să folosească propriile fonduri pentru a vă cumpăra ochelarii. După cum s-a menționat mai sus, aceasta poate fi o mișcare pricepută din partea conducerii companiei dvs., deoarece oferă un avantaj avantajos pentru talentul existent și potențial.
Dacă credeți că angajatorul dvs. trebuie să plătească pentru ochelarii dvs., este în interesul dvs. să faceți o cercetare. Dacă este necesar, vorbiți cu un avocat specializat în dreptul muncii. Făcând acest lucru, veți fi într-o poziție mai bună pentru a găsi un răspuns exact — în funcție de circumstanțele dvs. individuale.