Incendiul reprezinta unul dintre cele mai urate cosmaruri pentru multi dintre noi. Ni se face pielea de gaina cand vedem o stire legata de un imobil care este mistuit de flacari. Simtim cum pulsul ne creste si ne gandim la scenariul « ce dezastru ». 

Asigurarea că un loc de muncă este sigur in caz de incendiu este una dintre cele mai importante responsabilități pe care un angajator le are față de angajații sai. In ultimii 30 de ani, in Romania conștientizarea necesitatii siguranței la incendiu a crescut. Suntem de parere ca încă mai avem un drum lung de parcurs, avand in vedere datele statistice care inregistreaza aproximativ 22.000 de incendii la locul de muncă anual. Pregătirea în domeniul siguranței la incendiu joacă un rol crucial în continuarea tendinței pozitive către mai puține decese și răniți și, într-un scenariu ideal eliminarea completa a incendiile la locul de muncă.

Siguranța la incendiu este importantă pentru toți angajații și vizitatorii unui loc de muncă și este rezonabil să ne așteptăm ca toată lumea să stie ce sa faca pentru a reduce la minimum pericolele. Aceasta include respectarea tuturor procedurilor de siguranță la incendiu și reamintirea tuturor instrucțiunilor de siguranță la incendiu pe care le-au oferit.

Din punct de vedere legal, responsabilitatea respectării legislației privind incendiile revine persoanei responsabile dintr-o organizație. Acesta poate fi proprietarul, angajatorul, ocupantul, proprietarul sau specialistul in SSM.

Toate companiile trebuie să se asigure că au finalizat o evaluare a riscului de incendiu, care ar trebui revizuită la un anumit interval de timp. Aceasta trebuie să identifice pericolele de incendiu, și sa execute un plan de evacuare de urgență. Acest lucru evidențiază potențialele probleme înainte pentru a se putea reduce probabilitatea unui incendiu. Este, de asemenea, un mod util de a urmări măsurile de siguranță la incendiu deja existente, cum ar fi stingătoarele de incendiu și iluminatul de urgență și de a verifica dacă acestea sunt încă adecvate.  Personalul trebuie să fie instruit în siguranța împotriva incendiilor, să fie conștient de evaluarea riscurilor și de constatările sale și să știe cum să iasă în siguranță din clădire dacă izbucnește un incendiu.

Siguranța la incendiu este unul dintre cele mai importante aspecte ale sănătății și siguranței la locul de muncă. Majoritatea locurilor de muncă, fie că sunt birouri, magazine, șantiere, fabrici sau laboratoare, conțin multiple pericole potențiale de incendiu. Identificând aceste prompt și luând măsurile adecvate pentru a le minimiza, vă puteți asigura că site-ul dvs. este ferit de consecințele devastatoare ale unui incendiu la locul de muncă.

Planul de interventie este documentul PSI care se intocmeşte in baza legii 307 / 2006 privind apărarea impotriva incendiilor. Planul de interventie este obligatoriu pentru operatorii economici, companiile private și institutii publice, pentru gestionarea eficienta a unor potentiale situatii de urgenta. Un plan de siguranță la incendiu evidențiază procedurile cruciale de urgență, cum ar fi verificările periodice de siguranță, instruirea personalului, notificarea secției de pompieri și planul de evacuare. Neputând pregăti un plan de siguranță împotriva incendiilor poate duce accidente ale angajaților sau fatalitate.

Tu cum stai cu siguranta la incediu in firma ta ? Nu te juca cu viata ta si nici a angajatilor tai ! Daca nu stii ce sa faci, ia legatura cu unul dintre specialistii nostri